H Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας|ΑΣΠΚΜ αποσκοπεί στο να συνθέσει τον πρωτογενή τομέα, τον μεταποιητικό τομέα και να εστιάσει στην προώθηση των τοπικών αγροδιατροφικών προϊόντων, ενισχύοντας την τοπική γαστρονομική ταυτότητα και τον γαστροτουρισμό.
Η συμπόρευση με τις δράσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τα Προϊόντα Μακεδονικής Γης και τη Μακεδονική Κουζίνα, υποστηριζόμενες από το στελεχιακό δυναμικό των 18 εταίρων μας εγγυώνται αποτελέσματα υψηλών σκοπών και στόχων.
Η Διαχειριστική Επιτροπή εξ ονόματος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, προσδιόρισε την ιεράρχηση των δράσεων του φορέα:
Α. Ανάδειξη καλλιεργειών με προϊόντα ταυτότητας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Β. Συναντήσεις εργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Γ. Δράσεις με τα ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΑ ΜΕΛΗ. Η ΑΣΠΚΜ βάσει του Κανονισμού Σήματος Ταυτότητας δεσμεύεται να προτάσσει τα Συνεργαζόμενα Μέλη, σε προγράμματα εκπαίδευσης και έρευνας, όπως και σε αυτά των εταίρων της και σε προγράμματα προώθησης και προβολής της ΑΣΠΚΜ και των εταίρων της.
Δ. Διεκδίκηση και υλοποίηση εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων, όπως χαρακτηριστικά το ευρωπαϊκό έργο Hοrizon 2020| NEXTFOOD: Εκπαίδευση της επόμενης γενιάς επαγγελματιών του Αγροδιατροφικού Τομέα, στο οποίο η ΑΣΠΚΜ συμμετέχει μαζί με την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή|ΑΓΣ και το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης|ΑΤΕΙΘ (Φωτογραφία) και επιπλέον 16 εταίρους από 13 χώρες και τρεις ηπείρους.
Τo έργο NextFood αφορά ένα νέο μοντέλο παροχής γεωργικών γνώσεων με βιωματική μάθηση/action learning model, το οποίο δίνει έμφαση στη γνώση των αγροτών και στη σημασία της δημιουργίας συνεργειών μεταξύ όλων των εμπλεκομένων παραγόντων του γεωργικού τομέα, ώστε να τονιστεί η αειφορική διάσταση στην οποία πρέπει να στραφεί η αγροτική παραγωγή.
Next Food: Το πρώτο συνέδριο στην Τσεχία
Πραγματοποιήθηκε το πρώτο συνέδριο των 19 εταίρων του NextFood, στο Budweis στην Τσεχική Δημοκρατία και η πρώτη παρουσίαση του έργου σε εθνικό επίπεδο στο ΑΤΕΙΘ. Ακολούθως, διεξήχθησαν συναντήσεις εργασίας και συνέδρια με την συμμετοχή παραγωγικών φορέων και της επιχειρηματικής κοινότητας της Θεσσαλονίκης, επιμελητηρίων, πανεπιστημίων/κολλεγίων κ.ά.
Κατά τη διάρκεια μιας σειράς συνεδριάσεων ομάδων στόχου με συντονιστή την ΑΣΠΚΜ και την συμμετοχή ερευνητών από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ορυζοπαραγωγών και μεταποιητών από το Καλοχώρι Θεσσαλονίκης εξετάσθηκαν νέες πρακτικές που θα οδηγήσουν στην βέλτιστη συνεργασία πανεπιστημίου και κοινωνίας, για την προαγωγή της καινοτομίας στον τομέα των αγροδιατροφικών προϊόντων.
Οι βασικοί στόχοι του Nextfood είναι οι εξής:
Δημιουργία ενός καταλόγου δεξιοτήτων και ικανοτήτων που απαιτούνται για την οικοδόμηση μιας πιο βιώσιμης γεωργίας, δασοκομίας και της αγροδιατροφικής αλυσίδας.
Διεξαγωγή περιπτωσιακών μελετών για τον εντοπισμό κενών και αναγκών στην εκπαίδευση.
Εφαρμογή νέων προγραμμάτων σπουδών, νέας διδακτέας ύλης και μεθόδων κατάρτισης.
Προσδιορισμός μέσων πολιτικής που υποστηρίζουν τη μετάβαση από μια γραμμική σε μια κυκλική προσέγγιση της μάθησης, με βάση τη δράση και τις πρακτικές μεθόδους μάθησης.
Στη φωτογραφία Δάφνη Καψάλα, Διοικητικό Στέλεχος/Οικονομολόγος της ΑΣ ΠΚΜ. Δρ. Μαρία Παπαγεωργίου του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων ΑΤΕΙΘ. Κωνσταντίνος Κιλτίδης, π. Υφυπουργός Γεωργίας και Πρόεδρος της ΑΣ ΠΚΜ. Δρ. Φίλιππος Παπαδόπουλος, Διευθυντής Γραφείου Διαχείρισης Στρατηγικών Έργων|ΓΔΣΕ της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής. Δρ. Ηλίας Κάλφας, Project Leader του ΓΔΣΕ της ΑΓΣ.
Δ: 26ης Οκτωβρίου, 64 | Τ.Κ. 546 27 | Θεσσαλονίκη
Κεντρικό Κτίριο ΠΚΜ-1ος όροφος-γραφεία 82&83
T: +30 2313 330 306
Φ: +30 2313 330 007
E: info@agromacedonia.gr
W: www.agromacedonia.gr
WEBSITE | www.nextfood-project.eu
ON-LINE PLATFORM | https://www.nextfood-project.eu/nextfood-platform/
FACEBOOK | https://www.facebook.com/nextfoodinnovativescienceandeducation/
INSTAGRAM | https://www.instagram.com/nextfoodproject/
TWITTER | https://twitter.com/NextFood3