ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ :

Φερέιρα και παίκτες «παλεύουν» τώρα τη ζημιά από τον Λουτσέσκου

Φερέιρα και παίκτες «παλεύουν» τώρα τη ζημιά από τον Λουτσέσκου

Το μεγάλο πρόβλημα που έχει να λύσει ο Πορτογάλος με το «καλημέρα» είναι η ζημιά που προκάλεσε η αιφνιδιαστική αποχώρηση του Ρουμάνου.

Eίμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι ο ΠΑΟΚ στο πρόσωπο του Αμπελ Φερέιρα βρήκε έναν κανονικό προπονητή. Εξυπνο, επικοινωνιακό και πολύ καλά διαβασμένο. Αυτή , όμως, είναι μία αίσθηση.

 

Αν αποτελεί και ρεαλιστικό συμπέρασμα θα το δείξει ο χρόνος. Θα «μιλήσει» η δουλειά του Πορτογάλου. Και θα δικαιωθεί ή όχι από τα αποτελέσματα. Γιατί, κακά τα ψέματα. Ο ΠΑΟΚ του Ιβάν Σαββίδη, ο νταμπλούχος τα δύο τελευταία χρόνια ΠΑΟΚ στοχεύει μόνο στα αποτελέσματα.

 

Το μεγάλο πρόβλημα που έχει να λύσει ο Πορτογάλος με το «καλημέρα» είναι η ζημιά που προκάλεσε η αιφνιδιαστική αποχώρηση του Ρουμάνου. Τον Λουτσέσκου δεν χρειαζόταν να τον καταλάβουν και να τον μάθουν οι παίκτες, παρά μόνο οι λίγοι καινούριοι. Τον Φερέιρα πρέπει να τον καταλάβουν όλοι. Να ξεσυνηθίσουν από όσα ακολουθούσαν τυφλοσούρτη τα δύο τελευταία χρόνια και να εμπεδώσουν μια διαφορετική προπονητική φιλοσοφία. Δεν είναι εύκολο ούτε γι’ αυτούς, ούτε για τον κόουτς. Και ο χρόνος που έχουν στη διάθεσή τους μέχρι να ριχτούν στη μάχη των προκριματικών του Τσάμπιονς Λιγκ είναι ελάχιστος.

 

Δείτε τι έγινε στο πρώτο φιλικό με την Αλκμααρ. Ο Φερέιρα προσπάθησε να διαμορφώσει γνώμη για τους παίκτες που χρησιμοποίησε, για το αν κάποιοι από αυτούς μπορούν να παίξουν συγκεκριμένους ρόλους, για το αν όλοι μαζί μπορούν να αφομοιώσουν γρήγορα το αγαπημένο του 4-4-2 και το αν εξίσου γρήγορα μπορούν στη διάρκεια ενός αγώνα να μεταπηδήσουν σε άλλη διάταξη και άλλο σύστημα.

 

Είναι φυσιολογικό. Του Λουτσέσκου του πήρε τρεις-τέσσερις μήνες για να καταλάβει τι έμψυχο δυναμικό διέθετε και μόνο μετά τον προπέρσινο αγώνα στην Ξάνθη άρχισε να παρουσιάζει μια καλή ομάδα. Ο Φερέιρα κάνει αυτή τη δουλειά από την αρχή , χωρίς να ξέρει κανέναν παίκτη και, μάλιστα, είναι υποχρεωμένος να κατασταλάξει γρήγορα, ώστε να μη χαθεί ο στόχος της πρόκρισης σε όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ. Ταυτόχρονα, έχει την υποχρέωση να οδηγήσει την ομάδα αμέσως σε επιτυχίες στο Πρωτάθλημα, ώστε να μη χαθούν στο ξεκίνημα βαθμοί και λίγο αργότερα θα είναι επίσης υποχρεωμένος να την οδηγήσει με επιτυχία και στο Κύπελλο, ενώ στο μεταξύ θα συνεχίζεται η ευρωπαική πορεία της είτε σε όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ, είτε σε όμιλο του Γιουρόπα Λιγκ.

 

Προσέξτε τι είπε: «Αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να δώσουμε ευκαιρίες σε όλους τους παίκτες και να καταλάβουμε τι μπορεί να δώσει ο καθένας. Είμαστε σε περίοδο προετοιμασίας, θα δοθούν ευκαιρίες σε όλους να δείξουν τις δυνατότητές τους και σίγουρα θα προσπαθήσω μ΄ έναν απλό, αλλά σαφή τρόπο, να εξηγήσω αυτά που θέλω να κάνει η ομάδα». Τρομερά δύσκολο το έργο του…

 

Αναμένοντας με αισιοδοξία,

 

Στέλιος Γρηγοριάδης

 

Από την έντυπη έκδοση της Metrosport

X