ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ :

Η υπόκλιση του Σαββίδη, η δύναμη του ΠΑΟΚ

Η υπόκλιση του Σαββίδη, η δύναμη του ΠΑΟΚ

Τα δάκρυα και η έκρηξη συναισθημάτων είναι η αυθόρμητη αντίδραση στη φιέστα του ΠΑΟΚ όμως με βαθύτερη σκέψη το μυαλό καταλήγει στην υπόκλιση Σαββίδη

Το χέρι έτρεμε κρατώντας το κινητό που κατέγραφε τις στιγμές. Τα μάτια δάκρυζαν και η καρδιά γέμιζε συναισθήματα. Χαρά, λύπη, περηφάνια, δικαίωση, αγάπη. Πολλές λέξεις μπορεί κάποιος να προσθέσει ακόμη για να περιγράψει αυτό που ένιωθε όταν η φιέστα τίτλου του ΠΑΟΚ το βράδυ της Κυριακής βρισκόταν σε εξέλιξη. Αυτή η αυθόρμητη έκρηξη συναισθημάτων, συσσωρευμένων επί 34 χρόνια “άγγιξε” ακόμη και κόσμο που δεν έχει καμία σχέση με τον ΠΑΟΚ. Μία ματιά στο τι γράφουν και αποτυπώνουν με φωτογραφίες και βίντεο τα ξένα μέσα ενημέρωσης το αποδεικνύει.

 

Οι στιγμές που στην Τούμπα έπαιζε το βίντεο αφιέρωμα στους νεκρούς του ΠΑΟΚ (θα άγγιζε το τέλειο αν υπήρχε αναφορά και στον μπαρμπα-Νίκο τον Παρούσογλου που είχε φτιάξει το σπίτι του ΠΑΟΚ στην Τούμπα Κιλκίς), λίγα λεπτά πιο πριν η είσοδος του λαβωμένου Βιεϊρίνια στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας, έδωσαν τις πιο δυνατές συγκινήσεις της βραδιάς. Υπήρχαν και πολλές άλλες. Αμέτρητες. Ο καθένας είχε και κάτι ιδιαίτερο να θυμάται. Αλλος έκανε πρόταση γάμου στην κοπέλα του εν μέσω πανηγυρισμών στον Λευκό Πύργο, άλλος ανέβαζε φωτογραφία του από το γήπεδο και την αφιέρωνε στον πατέρα του που είχε φύγει από τη ζωή και τον είχε μυήσει στην ιεροτελεστία της Τούμπας. Είναι βέβαιο ότι αυτή η βραδιά θα αποτελεί σημείο αναφοράς ως το τέλος της ζωής όσων την έζησαν. Πιθανόν, μάλιστα, να αποτελεί και την βραδιά της γέννησης ενός πολύ μεγάλου ΠΑΟΚ, αφού στο κλείσιμο της οι περισσότεροι έλεγαν ραντεβού και πάλι εδώ του χρόνου και όχι “να δούμε πότε θα το ξαναζήσουμε”.

 


Η κίνηση του Ιβάν δείχνει την υγεία του ΠΑΟΚ

 

Υπάρχει, όμως, μία ακόμη εικόνα που δεν έχει προβληθεί ως τώρα όσο της αξίζει, απόλυτα δικαιολογημένα αφού κανείς δεν μπορεί να βάλει φρένο στο συναίσθημα. Είναι η στιγμή που ο Ιβάν Σαββίδης ανεβαίνει στον διάδρομο που οδηγεί στην εξέδρα για την απονομή, γονατίζει και υποκλίνεται στον κόσμο σφίγγοντας τα χέρια του. Η σκηνή είναι έντονα σημειολογική και, κατά την ταπεινή άποψή μου, κρύβει πίσω της τις μεγαλύτερες αλήθειες για τον ΠΑΟΚ.

 

Ο πανίσχυρος επιχειρηματίας, ο άνθρωπος που έφερε τα πάνω-κάτω στο ελληνικό ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια ένιωσε την ανάγκη να υποκλιθεί στον κόσμο του ΠΑΟΚ. Τι άλλο μπορεί να σημαίνει αυτό παρά αναγνώριση της δυναμικής που έχει αυτός ο λαός; Ο Σαββίδης έδωσε με τον τρόπο του την δική του απάντηση σε μία συζήτηση που έχει ανοίξει το τελευταίο διάστημα και την χρησιμοποιούν και αντίπαλοι του ΠΑΟΚ: Δεν είναι μόνο τα χρήματά του που κάνουν την διαφορά, είναι ο συνδυασμός με τον πολύ και απίστευτα δεμένο με την ομάδα του κόσμο του ΠΑΟΚ. Προφανώς, ο ομογενής επιχειρηματίας δεν θα μπορούσε να πετύχει τα ίδια πράγματα αν είχε αναλάβει άλλη ομάδα και όχι το μέγεθος ΠΑΟΚ.

 

Θα θυμάστε προφανώς, πως μία μέρα μετά από το περιβόητο ντέρμπι ΠΑΟΚ-ΑΕΚ πέρυσι, ο 60χρονος επιχειρηματίας είχε ζητήσει συγνώμη από τον κόσμο της ομάδας του για την εισβολή του στο γήπεδο και μετά από όλους τους άλλους. Δε το έκανε τυχαία, αλλά κατ' επιλογή.

 

Οι ΠΑΟΚτσήδες είναι εκείνοι που άνοιξαν την αγκαλιά τους για να τον δεχτούν όταν έκανε την προσπάθεια να μπει στην ζωή της Ελλάδας Δεν ξέρω πόσοι από εσάς κρατάτε στο μυαλό σας μερικά από αυτά που κατά καιρούς έχει δηλώσει ο ομογενής επιχειρηματίας. Στο δικό μου, έχει αποτυπωθεί μία φράση του σε συνέντευξή του στη Ρωσία, όταν μίλησε για την προσπάθειά του να του... γίνει λίγος χώρος έτσι ώστε να πάρει κι αυτός μία θέση στην ελληνική κοινωνία. Αυτόν τον χώρο τον βρήκε μέσω του ΠΑΟΚ, με την υποστήριξη των οπαδών της ομάδας. Ο Σαββίδης έχει αντιληφθεί πλέον πολύ καλά ότι όσο πηγαίνει ο ΠΑΟΚ καλά, τόσο ο ίδιος θα ισχυροποιεί τη θέση του στην ελληνική κοινωνία. Γι' αυτό και το “ευχαριστώ” προς τους φίλους της ομάδας με την υπόκλιση, πηγαίνοντας για την απονομή.

 

Όσο, λοιπόν, ο Σαββίδης θα υποκλίνεται στον κόσμο του ΠΑΟΚ, ο σύλλογος θα σφύζει από υγεία. Θα μεγαλώνει, θα ισχυροποιείται και θα μετατρέπεται σε μεγάλο ευρωπαϊκό κλαμπ.

 

Αν υπάρχει κάτι που συνιστά την μεγαλύτερη επιτυχία ως τώρα του Σαββίδη είναι πως δεν προσπάθησε να “φρενάρει” τις φωνές κριτικής μέσα από το περιβάλλον του ΠΑΟΚ που ενίοτε εμφανίζονται γύρω του. Προσπαθεί να το πράξει μόνο, δημιουργώντας μία ομάδα που φέρνει τίτλους. Κι αν ψάχνετε παράδειγμα γι' αυτό, δείτε όλες τις κινήσεις του από εκείνο το βράδυ του αποκλεισμού από την Έστερσουντ, όταν και είχε εκδοθεί μία ανακοίνωση αυστηρά κριτική προς τον ίδιο και τις επιλογές του.

 


Δικαίωση των επιλογών του κόσμου


Θα θελα, τέλος, να αφιερώσω δύο αράδες στον κόσμο του ΠΑΟΚ. Όλο αυτό που βιώνει εδώ και λίγες μέρες είναι η δικαίωση των επιλογών του. Ζώντας από το 2000 και έπειτα από πολύ κοντά τα γεγονότα, αυτό που αυθόρμητα μου βγαίνει να τονίσω είναι ότι οι επιτυχίες του ΠΑΟΚ ήρθαν από την επιμονή των οπαδών του που δεν σταμάτησαν να ψάχνουν την κατάλληλη φόρμουλα για να γίνει η ομάδα τους ισχυρή. Εψαχναν τον επόμενο όταν διαπίστωσαν ότι ο Μπατατούδης κατέρρεε, άφησαν χώρο για τον Γούμενο και όταν διαπίστωσαν ότι οδηγούσε τον σύλλογο σε καταστροφή πήραν την κατάσταση στα χέρια τους. Συσπειρώθηκαν γύρω από το πρόσωπο του Ζαγοράκη και όταν αυτή η επιλογή εξάντλησε τις δυνατότητές της δεν έκαναν το λάθος να διοικήσουν οι ίδιοι (σ' αυτό ασπίδα ήταν και θα είναι πάντα οι πολλές τάσεις που υπάρχουν στις τάξεις των οπαδών του ΠΑΟΚ), αλλά έκαναν χώρο για να αναλάβει ένας ισχυρός οικονομικός παράγοντας, όπως είναι ο Ιβάν Σαββίδης.

 

Πλέον, αυτό που σκέφτονται είναι ότι ήρθε η ώρα να χτιστεί και η Νέα Τούμπα για να μπει ο ΠΑΟΚ στο επόμενο στάδιο της εξέλιξής του. Κι αυτό το μήνυμα το έχει πάρει εδώ και καιρό και ο Σαββίδης.

X