ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ :

Και μπόλικο ζαμπόν κυρ Στέφανε

Και μπόλικο ζαμπόν κυρ Στέφανε

Το άρθρο της Μαρίνας Μπίκου στη Metrosport της Κυριακής (11/12/2016).

Με διάγγελμά του ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε το βράδυ της περασμένης Πέμπτης την παροχή 617 εκατ. ευρώ σε 1.600.000 συνταξιούχους των 850 ευρώ και κάτω, καθώς και «πάγωμα» του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου με μεγάλη προσφυγική ροή.


Κύκλοι του Μαξίμου έσπευσαν να θριαμβολογήσουν για το κοινωνικό πρόσωπο του πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του, για τη μεγαλοψυχία τους προς τους συμπολίτες μας που το έχουν πραγματική ανάγκη και όχι άδικα, διότι αν δεν παινέψεις το σπίτι σου, θα πέσει να σε πλακώσει (βλ. Φίλης). Το πρόβλημα, όμως, είναι πως πρόκειται για την ίδια κυβέρνηση και τον ίδιο πρωθυπουργό που στον προϋπολογισμό του 2017 επιβάλλουν νέα αντιασφαλιστικά μέτρα ύψους 1,64 δισ. ευρώ. Τα μαθηματικά δεν βγαίνουν…


Αρκετοί έκαναν λόγο για «προεκλογικές παροχές». Το «φάντασμα» των εκλογών πλανάται εδώ και καιρό στα πολιτικά πηγαδάκια της χώρας, με αποκορύφωμα αυτό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπου πλέον η λέξη «εκλογές» έχει γίνει η απάντηση για τα πάντα – μία εμμονή θα μπορούσε κάλλιστα να πει κανείς. Θα ήθελαν όμως οι Ευρωπαίοι αλλαγή κυβέρνησης στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία; Πάντως, οφείλουμε να παραδεχτούμε πως τόσο σκληρά μέτρα δεν έχουν περάσει ποτέ ξανά τόσο ανώδυνα.


Το εξωφρενικό(;) βέβαια στην όλη υπόθεση είναι πως ούτε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, αλλά ούτε και το Eurogroup γνώριζε για τις εξαγγελίες του Έλληνα πρωθυπουργού. Δηλαδή, μία χώρα όπως η Ελλάδα, που είναι πλήρως εξαρτημένη από τους Ευρωπαίους εταίρους της σε οικονομικό επίπεδο, που βρίσκεται σε οικονομικό πρόγραμμα διάσωσης το οποίο έχουν εγκρίνει οι εταίροι της -με την προϋπόθεση ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της και θα φέρει εις πέρας τις μεταρρυθμίσεις-, που την ταλανίζει το προσφυγικό ζήτημα και που έχει σχεδόν καθημερινές απειλές από τους γείτονές της (βλ. Ερντογάν, Ράμα), αγνοεί τους εταίρους της και κάνει «καπρίτσια» στις πλάτες –ουσιαστικά- του ίδιου της του λαού.


Τέλος, αξίζει να θυμηθούμε τις δηλώσεις που είχε κάνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών την προηγούμενη Δευτέρα. Πιο, συγκεκριμένα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε προειδοποιήσει πως εάν δοθούν ελαφρύνσεις του χρέους, η Ελλάδα δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Δεν πέρασε ούτε μία εβδομάδα από το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, όπου «κλείδωσαν» τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. Τώρα πώς θα μπορέσει άραγε η κυβέρνηση να «αντικρούσει» τις εμμονές Σόιμπλε, όταν η ίδια περίτρανα τον επιβεβαιώνει;

X