ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ :

Μετά την πρώτη εικόνα που έχει ο Φερέιρα «δείχνει»… Ολιβέιρα

Μετά την πρώτη εικόνα που έχει ο Φερέιρα «δείχνει»… Ολιβέιρα

Ολιβέιρα και Σανκαρέ, δύο παίκτες υψηλού επιπέδου που διαθέτουν αυτά που θέλει ο Φερέιρα για την ομάδα του

Θέλει να είναι δίκαιος και το αποδεικνύει, δίνοντας ευκαιρίες σε όλους χωρίς την παραμικρή εξαίρεση. Παράλληλα δείχνει πολύ προσεκτικός στις δηλώσεις του, ιδιαίτερα σε ότι αφορά απαντήσεις σε ερωτήματα σχετικά με τις πρώτες εντυπώσεις κι εκτιμήσεις.

 

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι μετράει και ζυγίζει τα λόγια του με την ίδια σοβαρότητα και υπευθυνότητα, όπως ακριβώς το κάνει δίνοντας ανάλογο χρόνο συμμετοχής στα φιλικά παιχνίδια, με ένα τρόπο που δεν επιτρέπει να αμφισβητήσεις την ειλικρινή πρόθεση του να βοηθήσει τον κάθε παίκτη σε αυτή την σκληρή διαδικασία της προεπιλογής. Έτσι όλοι έχουν τον χρόνο να δείξουν αλλά και να αποδείξουν τις ικανότητες τους και να υπερασπιστούν και το δικαίωμα διεκδίκησης της εμπιστοσύνης του Πορτογάλου κόουτς. Γιατί η δική του απόφαση θα κρίνει και το επόμενο βήμα της. Μετά από δύο φιλικά παιχνίδια και σε σχετική ερώτηση ποια ήταν η πρώτη εικόνα που σχημάτισε απάντησε: «Όπως σας είπα και μετά το πρώτο φιλικό, αυτό το στάδιο είναι σημαντικό για εμάς που θέλουμε να γνωρίσουμε τους ποδοσφαιριστές που έχουμε μαζί μας.

 

Να τους αξιολογήσουμε από άποψη συμπεριφοράς αλλά και τεχνικής κατάρτισης. Αυτό σημαίνει πως θέλω να δώσω ευκαιρία σε όλους τους παίκτες. Για αυτό και ανακατεύω τις ομάδες, ώστε όλοι να έχουν ίσες ευκαιρίες για να αποδείξουν ότι είναι ικανοί να ανήκουν στο ρόστερ αυτής της ομάδας. Οι στόχοι μας είναι υψηλοί, χρειαζόμαστε τους παίκτες μας στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Ξέρω ότι αυτή η ομάδα έχει νοοτροπία νικητή και ως εκ τούτου δεν χρειάζεται να τους διδάξω αυτό που ήδη γνωρίζουν. Απλά το μοντέλο του παιχνιδιού είναι διαφορετικό και όταν διδάσκεις κάτι καινούργιο, χρειάζεται ο χρόνος για να το εφαρμόσουν».

 

Άξια λόγου είναι η απάντηση βέβαια που έδωσε σε σχετική ερώτηση ποια μπορεί και θα ήθελε να είναι τα χαρακτηριστικά του χαφ που επιθυμεί για την ενίσχυση της ομάδας. Απάντησε ως εξής: «Χρειαζόμαστε έναν ποδοσφαιριστή που θα δίνει ισορροπία και σταθερότητα στην ομάδα. Στοιχεία δηλαδή που για παράδειγμα τα έχει ο Πόντους που ακόμη όμως δεν είναι έτοιμος ή ο Κάνιας που αποχώρησε. Πρώτα όμως θα δοκιμάσω κάθε χαφ που έχω και μετά θα αποφασίσω». Με δυο λόγια απλά και ξεκάθαρα επιβεβαίωσε το μεγάλο κενό που υπάρχει στη μεσαία γραμμή, τονίζοντας παράλληλα και τη χρησιμότητα του Κάνιας, ενός παίκτη που είχε όμως απαξιωθεί από τους πάντες. Επιβεβαίωσε ότι πιστεύει στον Βέρνμπλουμ ο οποίος όμως καθυστερεί να επιστρέψει.

 

Διαβάζοντας κανείς προσεκτικά την απάντηση του και το τι θέλει ο Πορτογάλος κόουτς από τον παίκτη που θα ισορροπήσει το βασικό σχήμα και θα του προδώσει διαστάσεις τις οποίες χρειάζεται για να χτυπήσει τους στόχους του, αρχής γενομένης από τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, σχηματίζεις εύκολα την εικόνα του Ολιβέιρα σε πρώτη ανάγνωση και σε δεύτερη ενός παίκτη της ίδιας εμπειρίας και του ίδιου επιπέδου με τον συμπατριώτη του. Επί παραδείγματι του αξιολογότατου Σανκαρέ. Στις υπόλοιπες «αναζητήσεις» και μάλιστα σε δευτεροκλασάτους παίκτες της μεσαίας γραμμής που διακινούνται στα ΜΜΕ σαν ανιχνεύσεις ή απόπειρες προσυμφωνιών δεν θα πρέπει να δίνει κανείς σημασία. Δυο λόγια όμως και μια δική μας πρώτη άποψη δικαιολογημένα γενικόλογη, αφορά τις εξής διαπιστώσεις.

 

Βλέπουμε έναν Ελ Καντουρί τελείως διαφορετικό, τον Ροντρίγκο Σοάρες να κερδίζει τις εντυπώσεις, τον παραγκωνισμένο Κάτσε να αποτελεί σταθερό δείγμα κόφτη που μπορεί να βοηθήσει, το νεαρό Γαϊτανίδη να πλησιάζει στα στάνταρ που πιθανόν έχει βάλει ο κόουτς για τους νέους κι εξελίξιμους και τον Ντάγκλας Αουγκούστο να χρειάζεται πίστωση χρόνου για να παρουσιάσει τις όποιες ικανότητες διαθέτει. Όσο για τη γενική εικόνα μέχρι τώρα της προετοιμασίας θεωρούμε πως ο Πορτογάλος έχει πιάσει σωστά το σφυγμό όλων των παικτών του και όλη αυτή η δουλειά γίνεται ήρεμα και δημιουργικά.

 

ΥΓ: Οι υποκριτές και φαρισαίοι πολλαπλασιάζονται μέρα με τη μέρα και συστοιχίζονται στη γραμμή που χάραξε το λιμάνι. Στη σειρά μπήκε και ο Αλέξης Κούγιας ο οποίος συνεχίζει πλέον σταθερά και με συνέπεια να ακολουθεί γραμμή Μαρινάκη, αλλά και άλλοι θεσμικοί ή όχι ποδοσφαιροπαράγοντες, πολιτικοί ή δημοσιογράφοι οι οποίοι όταν η κάνουλα της ΕΡΤ γέμιζε τα ταμεία του Ολυμπιακού ή το Παναθηναϊκού χειροκροτούσαν κι επιβράβευαν τη μεγαλοθυμία αλλά και και την έξυπνη διαχείριση του δημόσιου χρήματος από το κομματικό παραμάγαζο των εκάστοτε κυβερνήσεων. Η εν πολλές αμαρτίες περιπεσούσα δημόσια τηλεόραση στο παρελθόν, καλείται τώρα να εξαγνιστεί όπως ακριβώς το επιτάσσει μια κουστωδία υποκριτών και φαρισαίων από τους οποίους οι περισσότεροι έχουν αποφοιτήσει από τη σχολή της θρυλικής παράγκας.

 

 

*Από την έντυπη έκδοση της Metrosport (8/7)

X