ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ :

Μπορεί και πρέπει να έχει περισσότερες αρμοδιότητες το ΥΜΑΘ

Μπορεί και πρέπει να έχει περισσότερες αρμοδιότητες το ΥΜΑΘ

Μπορεί και πρέπει να είναι κρίσιμος ο ρόλος του υπουργείου που για δεύτερη φορά αναλαμβάνει ο Θόδωρος Καράογλου. Γράφει ο Δημήτρης Κανελλάκης

Οσα χρόνια θυμάμαι τον εαυτό μου να παρακολουθώ τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, πάντα πίστευα, όπως και πάρα πολλοί άλλοι, φυσικά, ότι το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης διατηρείται απλά για να υπάρχει, για να μας κλείνει το στόμα, εμάς εδώ στην Βόρεια Ελλάδα, ο εκάστοτε πρωθυπουργός.

 

Σε γενικές γραμμές έτσι ήταν. Το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης υπήρχε μεν, προκειμένου να διατηρείται ένας συμβολισμός με ιδιαίτερη αξία, στην ουσία, όμως, ελάχιστες αρμοδιότητες είχε και κανέναν ιδιαίτερο ρόλο δεν έπαιζε.

 

Αυτό το καταλάβαμε ακόμη καλύτερα όταν έπαψε να είναι… υπουργείο, ενσωματώθηκε σε κάποιο άλλο υπουργείο και ο επικεφαλής του δεν ήταν, πλέον, υπουργός αλλά υφυπουργός.

 

Ετσι είναι και σήμερα που μιλάμε, στο πλαίσιο της νέας κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

 

Υφυπουργός Εσωτερικών είναι ο Θόδωρος Καράογλου, αρμόδιος για την Μακεδονία και την Θράκη.

 

Ο πρώτος σε ψήφους βουλευτής της ΝΔ στη Β’ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης, πάντως, ο οποίος θήτευσε ως επικεφαλής στο ίδιο υπουργείο και την περίοδο 2012-2014, δεν δείχνει διατεθειμένος να αποδεχτεί έναν… τυπικό ρόλο.

 

Ο Θόδωρος Καράογλου πιστεύει στην δυναμική αυτού του υπουργείου, πιστεύει στην συμβολή που μπορεί να έχει στην ανάπτυξη σε Μακεδονία και Θράκη και ότι μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός.

 

Οπως το επιχείρησε και την περίοδο 2012-2014, όταν ξαναβρέθηκε στο υπουργείο, φροντίζοντας να φέρει το ΥΜΑΘ στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για τον κάθε επιχειρηματία που ήθελε να αξιοποιήσει χρηματοδοτικές δυνατότητες και εργαλεία.

 

Το ίδιο πρέπει να γίνει και τώρα. Σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό. Εκτός από τις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, η απορρόφηση κονδυλίων και η αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων και η αξιολόγηση επενδυτικών σχεδίων θα πρέπει να περνάει και μέσα από το ΥΜΑΘ.

 

Εκτός αυτού, όμως, το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης θα πρέπει να έχει ρόλο και σε θέματα πολιτισμού, αθλητισμού, περιβάλλοντος.

 

Θα πρέπει να σχεδιάζει και να υλοποιεί μαζί με τα συναρμόδια υπουργεία εκπαιδευτικά προγράμματα σε τομείς όπως ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, το περιβάλλον.

 

Να πρωταγωνιστεί σε ενέργειες που στοχεύουν στην ανάδειξη και την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς, να ρίχνει βάρος στην διάδοση της αθλητικής παιδείας, της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.

 

Μπορεί και πρέπει να είναι κρίσιμος ο ρόλος του υπουργείου που για δεύτερη φορά αναλαμβάνει ο Θόδωρος Καράογλου.

 

Σίγουρα δεν πρέπει να είναι διακοσμητικός, να υπάρχει απλά για να συμπληρώνει, για να δημιουργείται η αίσθηση πως υπάρχει κάτι και για την Θεσσαλονίκη.

 

Εξαρτάται αυτό και από τον επικεφαλής του υπουργείου, ο οποίος είναι ένας μεθοδικός και εργατικός πολιτικός αλλά και από όλους εμάς, την πίεση που θα ασκούμε ώστε έχει ουσιαστικές αρμοδιότητες το ΥΜΑΘ και να παράγει έργο σημαντικό για την Μακεδονία και την Θράκη…

 

Από την έντυπη έκδοση της Metrosport

X