ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ :

«Ο νόμος, είναι νόμος. Όμως...» εφαρμόζοντάς τον, κερδίζεις

«Ο νόμος, είναι νόμος. Όμως...» εφαρμόζοντάς τον, κερδίζεις

Ο Παναγιώτης Σωτηρόπουλος αρθρογραφεί για τον κόσμο που έχει απομακρυνθεί από το ποδόσφαιρο και το προϊόν που έχει ξεπέσει

 

 

Από απλές φωνές, καθαρές απόψεις, δίχως συμφέροντα και επικοινωνιακή πολιτική, μπορείς να ακούσεις τον πραγματικό... πελάτη του ποδοσφαίρου. Αυτόν που έχει απομακρυνθεί δηλαδή, αυτόν που δεν ακούν όσοι προσφέρουν το προϊόν, τον κόσμο. Δεν είναι (μόνο) η οικονομική κρίση, ούτε (μόνο) η βία ή η μεταφορά του προϊόντος από τις τέσσερις γραμμές του γηπέδου, στους τέσσερις τοίχους των δικαστικών αιθουσών. 

 

Μπερδεύτηκε ανάμεσα στα συμφέροντα

 

Η συνέντευξη του προέδρου του ποδοσφαιρικού Ηρακλή, Νίκου Βαφειάδη, δεν περιορίστηκε στο πως ζει αυτό το «τρελό όνειρο» όπως είπε, αλλά γενικότερα στο κομμάτι ποδόσφαιρο. Ίσως είναι για κάποιους ακραία η προτροπή να γίνει ερασιτεχνικό. Σήμερα όμως παίζεται με όρους που προκαλούν προβληματισμό κατά πόσο ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και την ελκυστικότητα του. Από τη διανομή των τηλεοπτικών που συμβάλλουν στο άνοιγμα της «ψαλίδας» αντί να το καταπολεμούν, μέχρι τους κανονισμούς (με χαρακτηριστικότερη την ανοικτή κουβέντα για τις αδειοδοτήσεις) που κρίνουν την ύπαρξη μιας ομάδας. Το ποδόσφαιρο έχει μπερδευτεί ανάμεσα σε συμφέροντα, έσοδα, νόμους, ηθική και αξιοκρατία. Όσο βρίσκεται εγκλωβισμένο απολύτως σ' αυτά, οι αγώνες θα παίζονται και στα δικαστήρια, όσο κι αν δεν το θέλει κανένας.

 

«Η ισότητα, δεν προκαλεί επανάσταση»

 

Η εμφανής πρόθεση «απενεργοποίησης» της ποινή αδειοδότησης θα «σώσει» τις ομάδες που έχουν πρόβλημα. Θα σώσει το Πρωτάθλημα γιατί θα συνεχίσει να υπάρχει. Θα προσφέρει όμως ισονομία; Θα ενισχύσει την αξιοκρατία; Η ελκυστικότητά του προϊόντος δεν κρίνεται από τον κόσμο μόνο από τις επιδόσεις των ομάδων στο γήπεδο, αλλά και από αυτά. Πρέπει να είναι πολύ εμπαθής κάποιος για να μην παραδεχθεί πως ο Ηρακλής είναι ο μόνος που την «πληρώνει». Δεν ισχύει το «σήμερα είναι ο Ηρακλής, αύριο θα είναι άλλος». Ποτέ δεν είναι κανένας άλλος. Οι διαχρονικές φωνές των Ηρακλειδέων δεν προκαλούνται από το πουθενά. Η ρήση του Σόλωνα: «Η ισότητα δεν προκαλεί επανάσταση» εξηγεί τη στάση αυτή.

 

Πλήγμα μεν, αλλά...

 

Μιας και ο λόγος για ρήσεις και φράσεις, είναι αδιανόητο να ξεχαστεί η πρόσφατη δήλωση-εξήγηση του προέδρου του Πανιωνίου και αναπληρωτή προέδρου της Λίγκας, Χρήστου Δάρα στο Metropolis 95,5 στον Γιώργο Μπούζο, για την υποστηρικτική ψήφο «απενεργοποίησης» του υποβιβασμού: «Έχετε δίκιο. Ο νόμος, είναι νόμος. Όμως στο ποδόσφαιρο υπάρχει και το συναίσθημα». Εννοείται πως πρόκειται για μια απόφαση της Super League (που επικυρώθηκε από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ προ διετίας) και όχι για νόμο, όπως εννοείται πως τόνισε ο κ. Δάρας ότι όντως δεν μπορούν να αλλάξουν νόμους και κανονισμούς μεσούσης της περιόδου. Η λογική του (και όσων ψήφισαν και θα ψηφίσουν την Τετάρτη κατ' αυτό τον τρόπο) ήταν να μη χαθεί από τη Super League ο Παναθηναϊκός. Αναμφίβολα από μια οπτική θα είναι πλήγμα για τη Λίγκα. Δε θα κερδίσει όμως σε αξιοπιστία και αξιοκρατία; Δε θα αποδειχθεί πως ο νόμος, ο κανονισμός τους έχει όλους ίσους απέναντί του;

 

Ετσι κέρδισε σε αξιοκρατία

 

Η Serie A δεν έχασε από τις τάξεις της ομάδες «γίγαντες» όπως η Γιουβέντους, η Φιορεντίνα και η Νάπολη (μάλιστα για διαφορετικούς λόγους, στημένα παιχνίδια και χρέη); Σαφώς η απουσία τους στοίχισε, σαφώς και προκάλεσε «σοκ» ο υποβιβασμός τους. Δεν κέρδισε το ιταλικό ποδόσφαιρο σε αξιοκρατία από την εφαρμογή των ποινών; Νόμοι και κανονισμοί υπάρχουν κι εδώ. Το πόσο θέλουμε να τους εφαρμόσουμε και σε ποιους θέλουμε να εφαρμόσουμε είναι η ουσία. Το αν δεχόμαστε να «κοιτά» ο νόμος και κανονισμός ποιος είναι απέναντί. Από εκεί ξεκινάει ο κύκλος των αντιδράσεων και της πραγματικής υποβάθμισης του προϊόντος σ' αυτόν που απευθύνεται, στον «πελάτη», στα μάτια του κόσμου. Κι αυτό δεν αφορά μόνο τις αδειοδοτήσεις προφανώς, απλώς είναι ένα πολύ τρανταχτό παράδειγμα. Σίγουρα όπως είπε επίσης στο Metropolis 95,5 ο Αλέξης Κούγιας, ο καθένας κοιτά το συμφέρον της ΠΑΕ που εκπροσωπεί-διοικεί. Ήταν μια ειλικρινής τοποθέτηση, όσον αφορά στην αντιμετώπιση του προϊόντος για τις εταιρίες. Για το ποδόσφαιρο και ένα μεγάλο κομμάτι του κόσμου ίσως ήταν μια επιβεβαίωση πως όντως μια από τις αιτίες που τον οδήγησαν μακριά από τα γήπεδα ήταν και η οπτική των ΠΑΕ για το πως αντιμετωπίζουν το άθλημα.

 

X