ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ :

Ο ΠΑΟΚ αντιδρά και οχυρώνεται, ανησυχητική δήλωση από Περέιρα

Ο ΠΑΟΚ αντιδρά και οχυρώνεται, ανησυχητική δήλωση από Περέιρα

Ο Δημήτρης Μπούζας αρθρογραφεί για το σκηνικό που θέλουν να αλλάξουν οι χαλίφηδες με τους ξένους διαιτητές στο ντέρμπι

Ενώ κατά γενική ομολογία η μετάκληση ξένων διαιτητών σε συγκεκριμένα παιχνίδια του πρωταθλήματος (τα χαρακτηριζόμενα ντέρμπι) ήταν μια κίνηση που έδωσε αξιοπιστία κι επίπεδο στη διοργάνωση, πρόσφατα ο ανανεώσας την θητεία του Πορτογάλος αρχιδιαιτητής προέβη σε μια δήλωση που αιφνιδίασε, αλλά και που προβλημάτισε. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ακύρωσε και την ουσία, αλλά και τις θετικές εντυπώσεις αυτής της κίνησης… αποκαλύπτοντας ότι πρόθεση του είναι στη φετινή διοργάνωση να περιορίσει την συμμετοχή τους και στην επόμενη και μεθεπόμενη να την εξαφανίσει. Το σκεπτικό του θα το χαρακτήριζα «άγνωστο», γιατί είναι παντελώς αστήρικτο και παράλογο.

 

Για αυτόν ακριβώς το λόγο ήταν επόμενο να προκαλέσει απορίες και ανησυχίες. Από τη στιγμή μάλιστα που δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη (πολύ περισσότερο βέβαια η εγγύηση) ότι η παρτίδα της νέας «φουρνιάς» των Ελλήνων διαιτητών που επελέγησαν, ως συνήθως με τα γνωστά κίνητρα και πιστοποιητικά νομιμοφροσύνης σε πατρωνίες και εξαρτήσεις αλλά και ιερούς δεσμούς με το ένδοξο παρελθόν της παράγκας, απέδειξε ότι δεν είναι σε θέση να διεκπεραιώσει ούτε κατά φαντασία ομαλά και χωρίς διαιτητικά παρατράγουδα την αποστολή της. Βέβαια σε αυτό το σημείο θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η μετάκληση ξένων, είχε σαν αποτέλεσμα η ανάδειξη των κορυφαίων ομάδων και η κατάκτηση των τίτλων να αποκλείσει εκείνες τις ομάδες που είχαν συνηθίσει κάπως διαφορετικά. Δηλαδή στη «διά παντός τρόπου» αναρρίχηση τους στις κορυφές, με σχοινοβασία, εμβρυουλκά και ριφιφί, μεθόδους στις οποίες πρωτοστατούσαν οι Έλληνες διαιτητές, άπαντες ως γνωστό απόφοιτοι της μεγάλης σχολής της παράγκας και οι οποίοι επιπρόσθετα είχαν εξασφαλισμένη και την υπόσχεση της διεθνοποίησης τους από τον γιο του συμπαθέστατου Σάββα.

 

Επίσης επιβάλλεται να υπενθυμίσουμε ότι μετά από εκείνη τη θλιβερή παράσταση των δύο αετονύχηδων του συστήματος (Αρετόπουλου – Κομίνη) και την κλοπή του τίτλου από τον ΠΑΟΚ, οι παράγοντες της ομάδας της Θεσσαλονίκης, είχαν κάθε λόγο να καταγγείλουν διεθνώς και να στριμώξουν τους εδώ επιτρόπους της ΟΥΕΦΑ, ώστε τουλάχιστον στα ντέρμπι να επιλέγονται έμπειροι ξένοι και όχι τα λαμόγια της παράγκας. Οι επίτροποι ενέδωσαν, έστω και προσωρινά (;). Το αποτέλεσμα; Το ξεγύμνωμα και ο αγωνιστικός διασυρμός των δύο διωκτών και ανταγωνιστών του ΠΑΟΚ κι ένα νταμπλ που ήρθε κατακέφαλα σαν σφοντύλι στους δύο χαλίφηδες. Μετά από αυτό το σοκ, χωρίς λόγο καλλιεργήθηκε ένα κλίμα αμφισβήτησης του Περέιρα, άσχετα αν ο τελευταίος είχε διαπράξει και μια ανεξήγητη απρέπεια, διατηρώντας τον Κομίνη στους πίνακες (προφανώς εκτέλεση – επιθυμία των ευνοηθέντων).

 

Η αμφισβήτηση όμως πολύ γρήγορα ανέβασε τόνους και μεταλλάχθηκε σε έναν ενορχηστρωμένο πόλεμο από τα ερυθρόλευκα και ενωσίτικα έντυπα. Η πίεση η επικοινωνιακή ήταν αφόρητη, με συνέπεια να σκάσει πρόσφατα και μέσα στο κατακαλόκαιρο η δήλωση βόμβα που όμως πέρασε κι αυτή στα ψιλά, στα ΜΜΕ του λεκανοπεδίου. Να σκεφτεί κανείς από την μετάκληση ξένων διαιτητών δεν είχε την παραμικρή ευνοϊκή μεταχείριση ο ΠΑΟΚ. Θα μπορούσε να πει κανείς μάλιστα ότι σε ένα παιχνίδι με την ΑΕΚ και αδικήθηκε.

 

Όμως αυτό που κέρδισε στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Δικέφαλος του βορρά ήταν πολύ σημαντικό. Γιατί αφορούσε ότι εξασφάλιζε την ευκαιρία να αποφύγει τον υπερβέβαιο σφαγιασμό, σε περίπτωση που τα παιχνίδια του με τους ανταγωνιστές του θα είχαν Έλληνα διαιτητή. Αυτή ήταν η εύνοια για τον ΠΑΟΚ και αυτό είναι κάτι που δεν μπορούν να το συγχωρέσουν προφανώς στον Περέιρα, ο οποίος αφελώς είχε επιτρέψει τη μετάκληση για τα παιχνίδια που έκριναν και έδειξαν τη μεγάλη διαφορά του ΠΑΟΚ από τους ανταγωνιστές του. Ο ΠΑΟΚ λοιπόν πήρε δια περιπάτου το νταμπλ και οι χαλίφηδες έμειναν στην απ΄ έξω. Και η αντίδραση τους; Πίεση, ψυχολογικοί εκβιασμοί στον Πορτογάλο, ο οποίος δείχνει ότι θα υπαναχωρήσει σε μια πολύ σωστή κίνηση και απόφαση.

 

Με την πιθανότητα να περάσει η τύχη του πρωταθλήματος στους Βάτσιους, στους Κουτσιαύτηδες και στα λαμόγια της παράγκας, να είναι υπαρκτή. Άλλωστε και πριν από την τελευταία υπαναχώρηση, είχαμε άλλη μια, με την ανεξήγητη επιστροφή στους πίνακες κατόπιν πιέσεως βέβαια των χαλίφηδων των τιμωρηθέντων για ανοσιουργήματα. Ο Μέλο λοιπόν αλληθωρίζει επικίνδυνα και ύποπτα. Ο επίσημος ΠΑΟΚ το έχει αντιληφθεί και όπως μαθαίνουμε αναμένεται να αντιδράσει. Μέχρι τότε οχυρώνεται, ώστε η μαφιοζική αλλαγή του σκηνικού του νέου πρωταθλήματος να μην περάσει. 

 

 

*Από την έντυπη έκδοση της Metrosport (19/8)

 

X