ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ :

Τίμησε τις ρίζες του ο Απόλλων Πόντου

Τίμησε τις ρίζες του ο Απόλλων Πόντου

Οι εκδηλώσεις μνήμης για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και η παρουσία των ανθρώπων του Απόλλωνα

Με μεγάλη πορεία προς το τουρκικό προξενείο ολοκληρώθηκαν χθες οι εκδηλώσεις μνήμης για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γενοκτονία των Ποντίων. Επιτροπή μπήκε στο προξενείο επιδίδοντας ψήφισμα, με το οποίο ζητούσε την αναγνώριση της γενοκτονίας και από την Τουρκία. Νωρίτερα, ρίγη συγκίνησης στην πλατεία Αγίας Σοφίας κατά τη διάρκεια της επιμνημόσυνης δέησης και της κατάθεσης στεφάνων στο μνημείο του Ποντιακού Ελληνισμού, όπου παραβρέθηκε φυσικά αντιπροσωπεία του Ερασιτέχνη Απόλλωνα, καθώς επίσης και του Ομίλου Φίλων Απόλλων Πόντου.

 

 

*** «Ηταν τεράστια προσωπική τιμή, αλλά και μεγάλη τιμή για την οικογένεια του Απόλλωνα η παραλαβή της Ποντιακής Φλόγας. Ως εκπρόσωποι του Μ.Γ.Σ. Απόλλων, του Ομίλου Φίλων Απόλλωνα Πόντου και της Ενωσης Ποντίων Καλαμαριάς, από κοινού με τον αδερφό, Κώστα Ζώη, πιστεύω ότι τιμήσαμε με τον καλύτερο τρόπο την οικογένεια του Απόλλωνα», είπε στη «Μ» ο πρόεδρος του Ομίλου, Μιχάλης Φωτιάδης.

 

*** Μικροί και μεγάλοι φορώντας μπλουζάκια για την συμπλήρωση 100 χρόνων από την Γενοκτονία των Ποντίων «πλημμύρισαν» την πλατεία, για τιμήσουν τη μνήμη των 353.000 ψυχών που εξοντώθηκαν κατά τη διάρκεια της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου το 1919.

 

*** Στην ομιλία του, ο πρόεδρος της Π.Ο.Ε. Χρήστος Δημήτριος Τοπαλίδης σημείωσε ότι: «Βρισκόμαστε εδώ για να τιμήσουμε την μνήμη τω 353.00 προγόνων μας. Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αποτελεί τη μελανότερη σελίδα στην ιστορία της ανθρωπότητας, αφού ο γενοκτόνος, Μουσταφά Κένταλ, αποβιβάζεται στη σημερινή Σαμψούντα και σηματοδοτεί την πιο φρικαλέα φάση της γενοκτονίας». Μάλιστα, χαρακτήρισε τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου ως διαρκές έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

 

*** Η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου και Πόντια στην καταγωγή, βαθιά συγκινημένη, τόνισε από το βήμα: «Μόλις περίμενα να δω, αν αντέδρασε η δική μας πατρίδα. Οι Πόντιοι ήταν εισβολείς στον Πόντο; Από πότε; Μια συγγνώμη ζητήσαμε. Αλλά για να ζητήσεις συγγνώμη πρέπει να καταλάβεις τι έκανες. Μια συγγνώμη ζητήσαμε ίσως μόνο έτσι, αλλά μόνο έτσι τους αγκαλιάσουμε. Αιώνια τους η μνήμη».

 

*** Ο ποντιακής καταγωγής και ακτιβιστής, Yannis Vasilis Yaylalı, ο οποίος ήταν κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση τόνισε: «Νιώθω πολύ υπερήφανος για του προγόνους μου (μεταξύ των οποίων και ο γνωστός πολεμιστής Γοτζά Ανάστας). Ο πόνος είναι τμήμα της Ελλάδας τα τελευταία 2800 χρόνια. Η 19η Μαΐου είναι ημέρα πένθους».

 

*** Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, υποστήριξε. «Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για το πως διαχειριζόμαστε την ιστορική αλήθεια. Η ποντιακή Γενοκτονία και η αλήθεια της είναι αδιαπραγμάτευτη, όπως είναι και η ιστορία των Ελλήνων. Η Μακεδονία είναι αδιαπραγμάτευτη. Ολοι μαζί ενωμένοι θα δώσουμε τον αγώνα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και δεν θα σταματήσουμε μέχρι να γίνει».

 

*** Συγκίνηση σκόρπισε επίσης ο ποδηλάτης, Γιώργος Λυπηρίδης, ο οποίος έφερε την «Ποντιακή φλόγα» στο μνημείο της Γενοκτονίας του Πόντου, στην Αγίας Σοφίας. Εφιπποι Πόντιοι συνόδευαν τον ποδηλάτη, μέχρι και το μνημείο. Με αυτό τον τρόπο συνδέθηκαν τα δύο μεγάλα λιμάνια της χώρας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, που αγκάλιασαν τον προσφυγικό ελληνισμό.

 

 

 

«Οι μνήμες θεριεύουν

την ελπίδα»

 

 

Ανακοίνωση εξέδωσε και η ΠΑΕ. «Συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου! Η σημερινή (χθεσινή) συμβολική ημέρα δεν μπορεί να αναδείξει ούτε στο απειροελάχιστο την τραγωδία, τον πόνο και την θλίψη των προγόνων μας. Μπορεί, όμως να κρατήσει ζωντανές τις μνήμες κι αυτές οι μνήμες να θεριεύουν την ελπίδα, το θάρρος, ότι εκείνο το άδικο αίμα έχει την δύναμη να οδηγήσει την ανθρωπότητα στην αποφυγή παρόμοιων εγκλημάτων εναντίον της. Iσως αυτό να είναι το σχέδιο του Θεού για την αποστολή των Ελλήνων του Πόντου. Ιστορία χιλιάδων ετών κατέληξε σε μια ακατανόητη κι ατελεύτητη αδικία, η οποία όμως σφυρηλάτησε το πείσμα, την ανθεκτικότητα και την συνείδηση των Ποντίων. Ο Απόλλων μας γεννήθηκε μέσα από το πένθος της Γενοκτονίας, τον συνοδεύει ο σεβασμός για τις 353.000 ψυχές που χάθηκαν και τον διακατέχει, διαχρονικά, η προσμονή πως οι πρόγονοί μας θα δικαιωθούν μέσα από ειρηνικό, μα και ασυμβίβαστο αγώνα. Τον εμπνέει το σέβας στις ρίζες του και τον οδηγεί το χρέος να μεταλαμπαδεύεται από γενιά σε γενιά η περηφάνια για την καταγωγή μας. Δεν ξεχνώ!!! Κόκκινο για το αίμα. Μαύρο για το πένθος», κατέληξε η ανακοίνωση.

 

 

«Δεν στέρεψε

το δάκρυ»

 

 

Οπως ήταν φυσιολογικό και ο Ερασιτέχνης Απόλλων εξέδωσε ανακοίνωση. «Ενας αιώνας από τη Γενοκτονία των Ποντίων και το αίμα δεν στέγνωσε, το δάκρυ δεν στέρεψε, η μνήμη δε λησμονήθηκε… Συμπληρώθηκαν 100 χρόνια και 353.000 ψυχές ζητούν δικαίωση! Κανείς μας δεν ξεχνά. Απόλλων-Πόντος-Προσφυγιά», έγραψε σχετικά η ανακοίνωση του.

 

*** Από την έντυπη έκδοση της Metrosport

X