ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ :

Αυτός όμως είναι ΠΑΟΚ, αφού…

Αυτός όμως είναι ΠΑΟΚ, αφού…

Ο Αρις Νικολάκης αρθρογραφεί για τον ΠΑΟΚ που αλλάζει με τον Πορτογάλο προπονητή

Θα μπορούσε ο Αμπέλ Φερέιρα, να μπει στα …παπούτσια του Ραζβάν Λουτσέσκου; Φυσικά, όχι. Ήταν αναμενόμενο πως θα έμπαινε στα δικά του. Έτσι θα άλλαζε τον ΠΑΟΚ. Και τον αλλάζει. Όσο προλαβαίνει αλλά… Στα παπούτσια του Ραζβάν Λουτσέσκου δεν μπαίνει. Ορθά πράττει.

 


Εντρυφώντας λοιπόν, στις αναφορές της «Μ» από την Ολλανδία αντιλαμβανόμαστε… Διαισθανόμαστε πως ο Πορτογάλος προπονητής στοχεύει σε βαθιές τομές. Εύλογα προγραμματίζει – κόντρα στον… αδυσώπητο χρόνο – να ρέψει αγωνιστικό, κοστούμι στον ΠΑΟΚ με το δικό του, το προσωπικό στιλ. Δεν επιχειρεί άμεσα τις τομές. Δεν εφαρμόζει άμεσα και τον προγραμματισμό του.

 


Κατά πως φαίνεται όμως, έχει κατασταλάξει. Συζητά πλέον, βάσιμα για συγκεκριμένες αναχωρήσεις κι αφίξεις στον Πρωταθλητή και Κυπελλούχο.
Στην άμυνα (έτσι για παράδειγμα) εξακολουθεί, να ψάχνει και να ψάχνεται για τον αριστερό μπακ. Το κενό του Αντελίνο Βιεϊρίνια δεν καλύπτεται εύκολα. Αφήστε που ο «κάπτεν» του πρωταθλητή και Κυπελλούχου δεν κάλυπτε απλά, την αριστερή πλευρά της άμυνα του. Κάλυπτε πολλές πλευρές στο γήπεδο αλλά και στα αποδυτήρια. Ως εκ τούτου δεν πιστεύουμε πως υπάρχει παίκτης στον (μάταιο τούτο…) κόσμο, να καλύψει το κενό του στον ΠΑΟΚ.

 


Ατομικά είναι αδύνατη η απόλυτη κάλυψη. Ο εξαιρετικός Ροντρίγκο Σοάρες δεν καθίσταται Αντελίνο Βιεϊρίνια! Ομαδικά; Ίσως είναι δυνατή!
Κι εκτιμούμε δεόντως, την προσπάθεια του Αμπέλ Φερέιρα, να φτιάξει ένα ρόστερ με δύο παίκτες για κάθε ρόλο στην ενδεκάδα. Εκτιμούμε επίσης, πως ο Πορτογάλος προπονητής δεν κρύβει τα λόγια του. Σκέφτεται… φωναχτά. Ήταν σαφής μιλώντας και με τον Γιώργο Σαββίδη. Ήταν ειλικρινής και ρεαλιστής μιλώντας με τον άνθρωπο ο οποίος – με την δυναμική την οποία διαθέτει – είχε δεσμευθεί, να διαθέσει τα πάντα στον Αμπέλ Φερέιρα. Ήταν αεροστεγείς οι σκέψεις του!
Όλα αυτά είναι καλοί, ιδιαίτερα καλοί οιωνοί για το ξεκίνημα. Δυστυχώς όμως, δεν αρκεί ένα τέτοιο ξεκίνημα. Απαιτείται συνέχεια ανάλογη του επιπέδου του Πρωταθλητή και Κυπελλούχου. Και για να είμαστε σαφείς… Οι στόχοι του ΠΑΟΚ είναι τρεις: Όμιλοι Τσάμπιονς Λιγκ, πρωτάθλημα και Κύπελλο. Τα αγωνιστικά δεδομένα άλλαξαν μεν αλλά… Οι στόχοι παραμένουν ίδιοι.

 


Με ή δίχως Βέρνμπλουμ, Μαουρίσιο και Βιείρίνια ο ΠΑΟΚ είναι καταδικασμένος να στοχεύσει και να πετύχει. Η αποτυχία δεν επιτρέπεται στον Πρωταθλητή και Κυπελλούχο. Παρά τις άκρως αντίξοες συνθήκες οι οποίες επικράτησαν με το «καλημέρα» στην προετοιμασία του. Παρά το τράβηγμα του χαλιού κάτω από τα πόδια του ΠΑΟΚ… Ο Αμπέλ Φερέιρα υποχρεούται, να τον οδηγήσει στον δρόμο της επιτυχίας.
Τα λέγαμε και προχθές. Να τα πούμε και σήμερα. Είναι επίσης, καλός οιωνός… Είναι σημάδι – αν μη τι άλλο – σοβαρότητας και ρεαλισμού η αποφυγή (επί του παρόντος το πράττει όπως ο διάβολος με το λιβάνι) επίκλησης δικαιολογιών για την έλλειψη χρόνου. Ένα γεγονός, η έλλειψη χρόνου, το οποίο θα είχε ήδη συνθλίψει άλλες ομάδες.
Αυτός όμως, είναι ΠΑΟΚ, αφού…

 

 

YΓ 1: Κουράγιο στον παθόντα κόσμο της Χαλκιδικής. Να τού δίνει ο Θεός δύναμη κι υπομονή. Συνάμα να τους στηρίξει η Πολιτεία με έργα κι ουχί με λόγια. Για να δούμε κι εάν άλλαξε κάτι μετά τις εκλογές…
ΥΓ 2: Ποτέ θα τρέξουν επιτέλους, οι αρμόδιοι στην Ελλάδα πριν από τις καταστροφές για τις προλάβουν; Μέχρι και τώρα … Τρέχουν πάντοτε μετά! Δυστυχώς. Το προλαμβάνειν εστί θεραπεύειν πάντως, κατά τους αρχαίους Έλληνες.

 

 

*Aπό την έντυπη έκδοση της Metrosport (12/7)

X