ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ :

Δεν είναι πανάκεια το VAR, ούτε για...πάσα νόσο και ασθένεια

Δεν είναι πανάκεια το VAR, ούτε για...πάσα νόσο και ασθένεια

Οτι το VAR δεν είναι πανάκεια, το παραδέχονται άπαντες. Οπου έχει χρησιμοποιηθεί, η εμπειρία έδειξε ότι λύνει πολλά προβλήματα, δεν τα λύνει, όμως όλα

Εχει αποδειχθεί, επίσης, ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου αντί να λύσει προβλήματα δημιουργεί μεγαλύτερα.

 

Διότι δεν υπάρχει χειρότερο απ’ το να έχεις VAR σε ένα παιχνίδι, να υπάρχει φάση στην οποία να είναι αναγκαία η χρησιμοποίησή του, να πηγαίνει ο διαιτητής για να δει το ριπλέι και να του δίνουν εκείνο απ’ το οποίο δεν μπορεί να βγάλει συμπέρασμα, με συνέπεια να παίρνει την λάθος απόφαση.

 

Εχει συμβεί αυτό. Υπάρχουν τέτοια παραδείγματα, τα οποία δικαιώνουν, ασφαλώς, την άποψη που υπάρχει πως το VAR δεν είναι η λύση για… πάσα νόσο και πάσα ασθένεια.

 

Το ζουν αυτή την περίοδο όσοι παρακολουθούν αγώνες του Κόπα Αμέρικα και αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν να γίνονται τέτοια λάθη, δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους οι ειδικοί στην Ελλάδα, ενόψει της εφαρμογής του τη νέα περίοδο.

 

Η αλήθεια είναι ότι δικαιολογημένα υπάρχει αυτή η επιφυλακτικότητα, διότι μέχρι και σήμερα που μιλάμε δεν ξέρουμε πώς πάνε τα πράγματα με την εκπαίδευση όσων θα πιστοποιηθούν και δεν αναφέρομαι μόνο στους διαιτητές και στους βοηθούς, αλλά και στους υπόλοιπους που θα είναι στο… δωματιάκι.

 

Διαθέτοντας αρκετά μεγάλη τηλεοπτική εμπειρία, δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω με αυτό που έλεγε χθες ο Παναγιώτης Βαρούχας στο “Metropolis”

 

Πράγματι, το σημαντικό δεν είναι να δει ο διαιτητής ένα ριπλέι μιας επίμαχης φάσης για να διασφαλιστεί ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη. Το σημαντικό είναι να δει το… σωστό ριπλέι, διότι μόνο έτσι θα διασφαλιστεί ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη.

 

Αρα, θα πρέπει να δούμε στην πράξη πόσο καλά θα λειτουργήσει όλο το σύστημα, πόσο αποτελεσματικοί θα είναι όλοι οι συνεργάτες του διαιτητή, οι επιφορτισμένοι με την χρήση του VAR, για να συζητήσουμε σχετικά με την συμβολή του στην απονομή δικαιοσύνης.

 

Μέχρι τότε, καλώς ή κακώς, όλοι μας θα έχουμε ερωτηματικά, τα οποία ενισχύονται και λόγω παραδειγμάτων που έχουμε από διοργανώσεις στις οποίες χρησιμοποιείται το VAR χωρίς να επιτυγχάνει πάντα τον στόχο του.

 

Και δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα απ’ το να σκέφτεται αυτός που παρακολουθεί έναν ποδοσφαιρικό αγώνα ότι το εργαλείο (VAR) που χρησιμοποιείται για να δώσει αξιοπιστία, όχι μόνο δεν την εγγυάται αλλά σε κάποιες περιπτώσεις την υπονομεύει κιόλας...

 

Από την έντυπη έκδοση της Metrosport

X