ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ :

Δεν μας σώζει ούτε το 112

Δεν μας σώζει ούτε το 112

Ο Γιώργος Μπούζος αρθρογραφεί για την κραυγαλέα παράλειψη μέσα στην φονική κακοκαιρία και τον αριθμό έκτακτης ανάγκης που δεν λειτουργεί

Στο κράτος της φαιδράς πορτοκαλέας δεν υπάρχει σωτηρία! Δεν μας σώζει τίποτα. Απόδειξη η κραυγαλέα παράλειψη που αναδείχθηκε μέσα από την τραγωδία της φονικής κακοκαιρίας στη Χαλκιδική που στοίχισε τη ζωή σε επτά ανθρώπους- ανάμεσα τους δύο παιδιά 2 και 8 χρονών. Όπως αποκάλυψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ακόμη και σήμερα δεν λειτουργεί ο αριθμός έκτακτης ανάγκης, το γνωστό 112!!! Κι εδώ βάλτε όσα θαυμαστικά θέλετε.

 


Ας ξεκαθαρίσουμε όμως τι κάνει το γνωστό 112. Σε πρώτη φάση προσφέρει πρόσβαση ακόμα και από δυσπρόσιτες περιοχές. Τηλεφωνείς και αναφέρεις για παράδειγμα «είμαι χαμένος στο τάδε φαράγγι» και σπεύδουν να σε σώσουν. Όμως αυτή η λειτουργία του ίσως δεν είναι η πιο σημαντική. Υπάρχει κάτι πιο καθοριστικό που βοηθάει στην πρόληψη προκειμένου να σωθούν ζωές και να μην θρηνούμε θύματα.

 

Ας πάρουμε το εξής παράδειγμα. Η ΕΜΥ βγάζει έκτακτο δελτίο για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στην χερσόνησο της Σιθωνίας στη Χαλκιδική.  Το «112» μπορεί να «ανιχνεύσει» όλα τα κινητά τηλέφωνα που βρίσκονται την συγκεκριμένη στιγμή στην Σιθωνία και να στείλει στους χιλιάδες κατόχους τους ένα γραπτό μήνυμα SMS με το οποίο να τους προειδοποιεί για τον κίνδυνο των καιρικών φαινομένων που έρχονται.

 

Έτσι όλοι ενημερώνονται στα κινητά τους τηλέφωνα, η ενημέρωση είναι προσωπική και όχι απρόσωπη και μπορούν να λάβουν μέτρα για την προστασία των ιδίων αλλά και των περιουσιών τους. Η ενημέρωση μπορεί να δοθεί και σε ξένες γλώσσες ώστε να ενημερώνονται και όλοι οι ξένοι τουρίστες που εκείνη την στιγμή κάνουν διακοπές στη Σιθωνία. Απλό και αποτελεσματικό.

 

Όμως ακόμα κι αυτό το απλό στην Ελλάδα δεν λειτουργεί. Και πραγματικά θυμώνεις και αγανακτείς όταν πριν από ένα χρόνο 100 άνθρωποι  κάηκαν ζωντανοί στο Μάτι επειδή δεν είχαν σωστή και έγκαιρη ενημέρωση. Ούτε όμως αυτή η εκατόμβη των θυμάτων στάθηκε ικανή να κινητοποιήσει τους τραγικά ανεύθυνους του ελληνικού κράτους. Έτσι φτάσαμε στο χθες με επτά ακόμη νεκρούς.  Με νεκρό το «112».

 

 

*Από την έντυπη έκδοση της Metrosport 

X