ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ :

Να μην εκθειάζουν μόνο Μπίσεσβαρ και Μάτος μετά τη ρεβάνς οι Ολλανδοί

Να μην εκθειάζουν μόνο Μπίσεσβαρ και Μάτος μετά τη ρεβάνς οι Ολλανδοί

Να δείξουν όλοι ότι είναι τόσο ποιοτικοί όσο για να κάνουν τη ζημιά σε μια ομάδα με μεγάλο ταλέντο

Τον Μπίσεσβαρ και τον Μάτος ξεχωρίζουν οι Ολλανδοί δημοσιογράφοι με τις αναλύσεις τους για τον αγώνα της Τούμπας. Αυτοί, λένε, ήταν οι πιο επικίνδυνοι, οι πιο δραστήριοι παίκτες του ΠΑΟΚ, αυτοί έκαναν τις περισσότερες ουσιαστικές ενέργειες, αυτοί ήταν που δημιούργησαν τις περισσότερες επικίνδυνες καταστάσεις για τον Αγιαξ.

 

Φυσιολογικό. Η ποιότητα δεν κρύβεται. Φαίνεται μεγαλοπρεπώς όταν ο παίκτης που τη διαθέτει είναι σε καλή μέρα και, βέβαια, αποτυπώνεται και στις αναλύσεις και στους αριθμούς.

 

Προσωπικά, προσθέτω και τον Ακπομ στους ιδιαίτερα διακριθέντες από τον ΠΑΟΚ. Εκανε πολλή δουλειά και δεν περιορίστηκε μόνο στο “χαμαλίκι”, αλλά, όταν του δόθηκε η ευκαιρία, πέτυχε και ένα πανέμορφο γκολ. Για τη θέση και τον ρόλο του, ο Αγγλος διαθέτει ποιότητα και το γεγονός ότι “ανατράφηκε” στην Αρσεναλ καθόλου τυχαίο δεν είναι.

 

Θα αδικούσαμε τους υπόλοιπους παίκτες του ΠΑΟΚ αν λέγαμε ότι υστερούν σε σχέση με τους συμπαίκτες τους. Ποιος μπορεί να έχει παράπονα από τον Πασχαλάκη, τον Βαρέλα και τον Κρέσπο; Ποιος δεν ελπίζει ότι θα έχει μεγάλη εξέλιξη ο Ζαμπά; Ποιος δεν αναγνωρίζει τα προσόντα του Λημνιού όταν είναι στα καλά του; ποιος δεν πιστεύει στον Πέλκα; Και ποιος δεν έχει εμπιστοσύνη στα υπόλοιπα παιδιά που τα δύο τελευταία χρόνια κατέκτησαν δύο νταμπλ;

 

Θα ήταν, όμως, παράλογο να απαιτούμε όλοι οι παίκτες του ΠΑΟΚ να έχουν την ποιότητα όλων των παικτών των πολύ μεγάλων ευρωπαικών ομάδων. Κι αν υποτεθεί ότι είναι υπερφίαλη η φιλοδοξία του Ιβάν Σαββίδη να κάνει τον ΠΑΟΚ ένα από τα 20 κορυφαία κλαμπ της Ευρώπης, ακόμη και η καθιέρωση στα 40 κορυφαία είναι δύσκολη υπόθεση και απαιτεί πολύ χρήμα. Διότι μόνο με πολύ χρήμα μπορεί να εξασφαλιστεί η συγκρότηση ενός ρόστερ που θα ανταποκρίνεται σε απαιτήσεις επιπέδου Τσάμπιονς Λιγκ.

 

Φυσικά, προέχει η συμμετοχή σε όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ. Δεν είναι δυνατό να μιλάμε για καθιέρωση στα κορυφαία κλαμπ της Ευρώπης όταν ακόμη ο ΠΑΟΚ δεν ξέρει τι θα πει όμιλος Τσάμπιονς Λιγκ και είναι μόνιμος θαμώνας του Γιουρόπα Λιγκ. Μόνο όταν παίξει σε όμιλο θα αλλάξει εποχή σε ευρωπαικό επίπεδο. Μόνο τότε θα αρχίσει να δημιουργείται ο ευεργετικός κύκλος χρήμα – ενίσχυση -επιτυχία - κι άλλο χρήμα – κι άλλη ενίσχυση – κι άλλες επιτυχίες.

 

Ηταν μεγάλη ατυχία για τον ΠΑΟΚ που βρέθηκε σ’ αυτή τη φάση αντίπαλος του Αγιαξ, ενώ υπήρχαν ομάδες του χεριού του στην κληρωτίδα. Το ευχάριστο είναι όμως ότι οι ίδιοι οι παίκτες του ΠΑΟΚ και ο Αμπέλ Φερέιρα πιστεύουν στην πρόκριση βάσει της εικόνας που παρουσίασε η ομάδα στο πρώτο ημίχρονο του πρώτου αγώνα και βάσει των άδοξων γκολ που δέχτηκε.  Αντί να απογοητευτούν από την ισοπαλία, φαίνεται να πήραν κουράγιο και να πίστεψαν ακόμη περισσότερο στους εαυτούς τους. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό για το ηθικό τους. Γιατί για να κερδηθεί η μάχη της ερχόμενης Τρίτης χρειάζονται υψηλό ηθικό και αυτοπεποίθηση. Είναι πολύ σημαντική η προετοιμασία σε καθαρά αγωνιστικό επίπεδο, εξίσου σημαντική είναι όμως και η ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι παίκτες του ΠΑΟΚ.

 

Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τον Αγιαξ με τον ΠΑΟΚ, δεν μπορούμε όμως και να συμφωνήσουμε με μια άποψη που λέει ότι ο ΠΑΟΚ δεν έχει ελπίδες σε μία μάχη 90 λεπτών. Εχει και παραέχει. Κι αυτό θα αποδειχτεί αν κατορθώσει να σκοράρει, διατηρώντας ανέπαφη την εστία του. Δύσκολο. Πολύ δύσκολο. Αλλά όχι ακατόρθωτο. Αρκεί όλοι όσοι παίξουν να ξεπεράσουν τον εαυτό τους. Να δείξουν όλοι ότι είναι τόσο ποιοτικοί όσο για να κάνουν τη ζημιά σε μια ομάδα που με το ταλέντο των παικτών της αποτέλεσε την ευχάριστη έκπληξη του περσινού Τσάμπιονς Λιγκ. Μετά από αυτό το δεύτερο ματς πρέπει οι Ολλανδοί να μην εκθειάζουν μόνο τον Μπίσεσβαρ και τον Μάτος...

 

Από την έντυπη έκδοση της Metrosport

X