ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ :

Τα θετικά και οι γκρίζες ζώνες του VAR

Τα θετικά και οι γκρίζες ζώνες του VAR

Ο Χάρης Δημαράς καταγράφει τα σημαντικότερα από όσα είδε και άκουσε από το σεμινάριο που διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη για το Var

 

Το VAR έχει μπει για τα καλά στην ποδοσφαιρική μας ζωή και προκάλεσε αναστάτωση από την πρώτη κιόλας αγωνιστική, κυρίως εξαιτίας της μη ή της λανθασμένης εφαρμογής του, με εμφανέστερη περίπτωση αυτή του «Καραϊσκάκης» και του πέναλτι που δε δόθηκε στον Μπαράλες.

 

Όσο εφαρμόζεται τόσο περισσότερο το μαθαίνουμε, διαπιστώνουμε τη βοήθεια που παρέχει στην απονομή δικαιοσύνης, αλλά και τις γκρίζες ζώνες του. Τα σημεία δηλαδή που είτε δεν προβλέφθηκαν, είτε αφήνεται να κρίνονται από τον διαιτητή, διότι το ποδόσφαιρο παραμένει ένα παιχνίδι λαθών.

 

«Αυτό που θέλουμε είναι να μειώσουμε τα χοντρά λάθη, τα σκάνδαλα», είπε κατά τη χθεσινή παρουσίαση σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, ο εκπαιδευτής της ΚΕΔ, Χρήστος Δαγκλής. Ο ρόλος του διαιτητή VAR είναι συμβουλευτικός για τον διαιτητή. Ο τελευταίος εξακολουθεί να έχει την τελική γνώμη, εκτός αν μιλάμε για μια αντικειμενική φάση (π.χ. απλό οφσάιντ ή ταυτοποίηση παίκτη), που ειδοποιείται. Το πρόβλημα έγκειται περισσότερο στις υποκειμενικές φάσεις. Εκεί ειδοποιείται, έχει τη δυνατότητα να δει το review (σ.σ.  η θέαση της φάσης από το μόνιτορ μέσα στον αγωνιστικό χώρο) και αποφασίζει στο τέλος ο ίδιος.

 

«Ο VAR απλά εισηγείται και ειδοποιεί τον διαιτητή, με στόχο να υπάρξει μεγαλύτερη ακρίβεια στην απόφαση», συνέχισε ο κ. Δαγκλής. Αρα, στις υποκειμενικές φάσεις, όπως για παράδειγμα μια απευθείας κόκκινη ή ένα πέναλτι -ακόμη κι όταν ειδοποιείται - και πάλι ο διαιτητής κρίνει, κάτι που διατηρεί το ποσοστό λάθους, αν και σίγουρα θα είναι χρήσιμο το ότι θα έχει τουλάχιστον τη δυνατότητα να το ξαναδεί.

 

Τα προβλήματα εμφανίζονται όταν ο VAR αφήνει ένα λάθος να περάσει, όταν ο διαιτητής ξαναβλέπει τη φάση και εμμένει στο λάθος ή όταν «τεχνικά προβλήματα» δεν επιτρέπουν την θέαση του σωστού ριπλέι. (εδώ πάντως ξεκαθαρίστηκε ότι ο διαιτητής έχει δικαίωμα να ζητήσει όσα ριπλέι θέλει). 

 

Χρήσιμες πληροφορίες για το VAR

 

-O VAR έχει στη διάθεσή του όλες τις κάμερες που είνει ενεργές από την τηλεοπτική παραγωγή του αγώνα. Μέσω της ενδοεπικοινωνίας ειδοποιεί τον διαιτητή μονάχα στις ξεκάθαρες φάσεις. Στις αντικειμενικές φάσεις κυρίως σε ό,τι σχετίζεται με γεωγραφική θέση (αν πέρασε η μπάλα τη γραμμή ή για το απλό οφσάιντ), ειδοποιεί και εφαρμόζεται απευθείας η εντολή. Στις υποκειμενικές μετά το video checking, ειδοποιείται και γίνεται review από τον διαιτητή, που παίρνει την τελική απόφαση. Οι περιπτώσεις παρέμβασης είναι τέσσερις: Γκολ, πέναλτι, κόκκινη, ταυτοποίηση ποδοσφαιριστή.

 

-Δε βαθμολογούνται οι VARίστες. Προβλέπεται στο πρωτόκολλο η παρουσία παρατηρητή VAR, αλλά ακόμη δε εφαρμόζεται στην Ελλάδα. Η ηγεσία της ΚΕΔ αποφασίζει για τον ορισμό τους, ενώ όλες οι φάσεις που γίνεται χρήση του VAR μπαίνουν σε μια πλατφόρμα που είναι στη διάθεση της ΚΕΔ, αλλά και της FIFA. Οι ηχογραφημένες συνομιλίες των διαιτητών κατά τη διάρκεια των αγώνων επίσης είναι στη διάθεση της ΚΕΔ, όχι όμως των ομάδων, τουλάχιστον προς το παρόν.

 

-Το απλό οφσάιντ (και όχι το οφσάιντ επηρεασμού) είναι μια αντικειμενική φάση, την οποία δέχεται ο διαιτητής, ενώ ο βοηθός, ακόμη κι αν έχει δει πως υπάρχει οφσάιντ, δεν σηκώνει τη σημαία, στη λογική να μη χαθεί η φάση και στη ενδοεπικοινωνία φωνάζει τη λέξη «delay». Αν τελικά υπάρχει σίγουρα οφσάιντ, τότε θα ακυρωθεί στη συνέχεια το γκολ. Το αρνητικό είναι πως στην Ελλάδα ακόμη δεν υπάρχει η τεχνολογία των κόκκινων και μπλε γραμμών, όπως στο εξωτερικό, οπότε το αν είναι ή όχι οφσάιντ μπορεί να εξακριβωθεί μόνο με το μάτι.

 

- Στον χώρο που είναι το μόνιτορ εντός γηπέδου, δεν πλησιάζει κανείς. Ο διαιτητής έχει το δικαίωμα να δείξει κίτρινη κάρτα ή και να αποβάλει όποιον δεν το τηρεί. Σε ό,τι αφορά στο βαν του VAR, κανείς δεν μπαίνει μέσα. Στη Λαμία, τη... σακούλα με τα σουβλάκια δεν την άφησε ο ντελιβεράς, αλλά ο υπεύθυνος παραγωγής, αφού του το επέτρεψε ο Κομίνης. 

 

- Το VAR συνετέλεσε στην αύξηση των πέναλτι κατά 4,3%, αλλά στη μείωση του θεάτρου των ποδοσφαιριστών και των διαμαρτυριών.

 

 

 

VAR
X